Latijn is waardeloos - of toch niet?
De discussie over ons onderwijssysteem woedt al jaren. Sommigen pleiten voor een moderner curriculum dat beter aansluit op hedendaagse behoeften, terwijl anderen de waarde van traditionele vakken verdedigen. Latijn is zo'n vak dat regelmatig ter discussie staat. Is het een verouderde oefening in het uit het hoofd leren van teksten, of heeft het nog steeds zijn waarde?
De basisblokken van het onderwijs
Het feit dat vakken zoals Latijn, wiskunde, aardrijkskunde, etc. al lang de ruggengraat vormen van ons onderwijs, daar zit een reden achter, maar misschien hebben we in sommigen de oorspronkelijke waarde van deze vakken uit het oog verloren?
- Latijn, een uitstekende basis om andere Romaanse talen te leren, lijkt nu soms gereduceerd tot een oefening in het uit het hoofd leren van oude teksten.
- Talen, bedoeld om te communiceren en culturen te begrijpen, worden soms beperkt tot het uit het hoofd leren van woordenlijsten, wat echte communicatieve vaardigheden tekort doet.
- Wiskunde en wetenschappen, bedoeld om kritisch denken te bevorderen, lijken soms te verzanden in het uit het hoofd leren van bewijzen, formules en eigenschappen, waarbij het diepere begrip verloren gaat.
- Geschiedenis en aardrijkskunde, die ons zouden moeten helpen begrijpen hoe de wereld werkt, hebben zich soms verloren in het uit het hoofd leren van trivia, zoals kaarten, wat hun waarde ondergraaft.
Daarom pleiten we er niet voor om deze vakken uit het curriculum te verwijderen, maar juist om als onderwijsinstellingen terug meer te focussen op het nut van deze basisvakken.
Nood aan aanvullende vakken voor een wereld in verandering
Tegelijkertijd ontbreken er vakken in ons huidige curriculum die beter aansluiten bij de eisen van de moderne wereld. Denk aan vakken zoals:
- Persoonlijke financiën: Om financiële geletterdheid en budgetteringsvaardigheden te ontwikkelen.
- Ondernemerschap: Om ondernemerschap en zakelijke vaardigheden te cultiveren.
- Digitale geletterdheid: Om de moderne technologische wereld te begrijpen en te navigeren.
- Kritisch probleemoplossend denken: Om complexe problemen doeltreffend aan te pakken.
Deze vakken zouden de studenten beter voorbereiden voor het leven en de bijbehorende complexe uitdagingen in de 21e eeuw.
Nieuwe methode van beoordelen
Verder zouden er naast herzieningen van de vakken, de manier waarop studenten beoordeeld worden moeten worden aangepast. Door te focussen op het doel van elk vak, kunnen unieke beoordelingsmethoden worden ontwikkeld.
- Talen zouden moeten worden beoordeeld op conversationele vaardigheden.
- Probleemoplossend denken kan getest worden aan de hand van een open project in groep.
Het is van cruciaal belang om te erkennen dat de meeste standaardvakken waardevol zijn, mits we ons blijven richten op de onderliggende waarde en de ontwikkeling van essentiële soft skills. Het is misschien tijd om onze aandacht te heroriënteren naar deze cruciale aspecten en studenten de mogelijkheid te geven om nieuwe vakken die beter aansluiten bij de behoeften van de moderne wereld te nemen.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Je kunt het volledige artikel in De Standaard lezen via deze link: Lees artikel
Foto door Fred Debrock voor het originele artikel van de Standaard.